Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Integrace na výspě Evropy

Nezávislé státy vzniklé na území bývalého SSSR hledají nové formy společné existence. To však zdaleka neznamená, že proces dezintegrace je u konce - k zásadním změnám totiž zřejmě dojde i v Ruské federaci.

Nezávislé státy vzniklé na území bývalého SSSR hledají nové formy společné existence. To však zdaleka neznamená, že proces dezintegrace je u konce - k zásadním změnám totiž zřejmě dojde i v Ruské federaci. Mnohé z autonomních celků v jejím rámci se už prohlásily za nezávislé státy a řada dalších se k tomu chystá. Týká se to především Povolží, ale v poslední době také Severního Kavkazu.

Na světě je málo oblastí, které by se svou etnickou pestrostí mohly s Kavkazem srovnávat. Pouhý povrchní přehled vzbuzuje respekt: na Kavkaze se hovoří 50 jazyky (z nichž je 38 „paleokavkazských“, 7 indoevropských, 4 turecké a 1 semitský). Kavkazané se hlásí celkem k devíti „církvím“ (z nichž jsou 4 křesťanské, 2 muslimské a 3 židovské), a v důsledku toho patří přinejmenším k dvěma kulturním okruhům - evropskému a předovýchodnímu, islámskému. Administrativním rozhodnutím z třicátých let leží Kavkaz geograficky v Asii, geopoliticky a v převažující míře i kulturně je však součástí Evropy. S tím bychom se měli naučit počítat.

Přes svou impozantní různorodost se Kavkaz cítí jediným celkem a snahy o navázání těsnější spolupráce mezi jednotlivými politickými útvary se projevují odedávna. Sovětské moci se však toto úsilí nehodilo, a proto bylo pronásledováno jako projev „buržoazního nacionalismu“. Teprve v letech perestrojky se mohlo stát předmětem veřejných diskusí a konkrétních politických jednání.

Iniciativy se ujali zprvu gruzínští „zelení“, kteří vystoupili se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].