Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Svatá válka nebude

Konečně se přiznalo, že spojenecké ztráty jsou větší, než se dosud uvádělo: z těch asi dvaceti tisíc britských a amerických vojaček, které tvoří součást spojeneckých jednotek, průměrně tři denně otěhotní a jsou šupem posílány domů.

Konečně se přiznalo, že spojenecké ztráty jsou větší, než se dosud uvádělo: z těch asi dvaceti tisíc britských a amerických vojaček, které tvoří součást spojeneckých jednotek, průměrně tři denně otěhotní a jsou šupem posílány domů. Není divu, že francouzští vojáci a letci začínají být demoralizovaní na své oddělené pouštní základně al-Ahsa, kam je nasadil francouzský ministr obrany Chevénement, aby bylo každému jasné, že Francie nepatří pod americké velení. Žádají, aby byli přesunuti do Dahranu k ostatním spojencům, jejichž bojová činnost až šedesátkrát převyšuje jejich. Neuchlácholila je ani štědrá zásilka dvanácti tisíc roquefortských sýrů, které jim daroval ředitel sýrařské továrny v Cantalu, ani stovky krabic montelimárských nugátů, ani dopisy francouzských žen, které podle tradice z první světové války přijímají role válečných matron. Chevénement byl minulý měsíc nucen z funkce odstoupit.

Vojáky Staffordského motostřeleckého regimentu, kteří ponesou velké břímě pozemního útoku, si dal svolat jejich velitel, brigádní generál Patric Cordingley, ke svému poslednímu předbitevnímu projevu. Po několika slovech o hluku a chaosu, který se dá od bitvy očekávat, se jal k jejich ohromnému úžasu recitovat pásmo poezie Rudyarda Kiplinga.

Přinejmenším aspoň Britové jsou tedy připraveni múzami tělesnými i duchovními na to, jak je budou odvážet kolony rakví, kterými jim Saddám v bagdádském rozhlase vyhrožuje ještě den po obdržení sovětského mírového návrhu. Zatím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].