Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Somálsko

Somálsko leží na severovýchodě Afriky, v takzvaném "africkém rohu". Ten vybíhá do Indického oceánu, a vytváří tak Adenský záliv, vstupní bránu do Rudého moře.

Somálsko leží na severovýchodě Afriky, v takzvaném „africkém rohu“. Ten vybíhá do Indického oceánu, a vytváří tak Adenský záliv, vstupní bránu do Rudého moře. Obyvatelstvo je černé pleti a vyznává mohamedánské náboženství. Nejbližšími sousedy Somálska jsou od severu Džibuti, Etiopie a Keňa.Tento poměrně málo známý africký stát se dostal začátkem letošního roku na stránky světového tisku. Nadešla rozhodující fáze dvanáctileté občanské války proti vojenskému režimu Mohammeda Siada Barreho. Ozbrojené složky opozice zaútočily na poslední baštu diktátora - hlavní město Mogadišo. Krize v Perském zálivu a následná válka zatlačily somálské události na stránkách tisku do pozadí, ale uvnitř Mogadiša i nadále probíhaly těžké boje. V pondělí 28.ledna 1991 ve dvě hodiny v noci pak vydaly světové agentury zprávu, že samozvaný prezident Siad Barre uprchl v tanku z města a povstalci se zmocnili posledního opěrného bodu junty - mezinárodního letiště.

V Československu žijí tři Somálci trvale a čtyři zde studují. Dva z nich se jmenují Mohammed Bashe Hassan (27) a Abdi Farah Said (26). V roce 1982 oba emigrovali a žili v Etiopii, kde pracovali jako redaktoři opoziční rozhlasové stanice „Radio Halgan“. Od roku 1987 (resp.1988) žijí u nás a studují fakultu sociálních věd (dříve fakulta žurnalistiky) UK Praha. Využili jsme této příležitosti a požádali je o rozhovor.

Naši lidé nevědí o Somálsku a jeho historii vůbec nic. Jaká vlastně byla?

Mohammed: Podobná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].