Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jaslovské Bohunice

Ze všech vyzařuje optimismus. Náměstek ředitele elektrárny připouští, že "sporné reaktory nemají v dnešním smyslu správný kontejnment", tj. plášť, který má v případě havárie zadržet radioaktivitu.

Ze všech vyzařuje optimismus. Náměstek ředitele elektrárny připouští, že „sporné reaktory nemají v dnešním smyslu správný kontejnment“, tj. plášť, který má v případě havárie zadržet radioaktivitu. Spolehlivý provoz elektrárny V1 v Bohunicích je ale možný a „doposud se i daří“. Pan náměstek ovšem ví i to, že potrubí primárního okruhu nesmí prasknout, protože by to vedlo ke katastrofě. Jeho stav se ale „dá akceptovat“. Důkladné prohlídky dosud nenašly žádné vážnější defekty. Proč by tedy měl být primární okruh slabinou? "Nanejvýš se snad jedná o poněkud slabší místo v systému.

„Zatímco pan náměstek hovoří dosud obvyklým způsobem (jen neudělat nějakou chybu, nic nepřiznat), předseda Čs.komise pro atomovou energii ing.Karel Wágner pochopil nové úkoly doby: když už se nyní nemůže vyhnout diskusím s novináři, pak je nejlepší zvolit tón bdělé otevřenosti. Pan předseda nic nepřikrašluje, ale i on je radikálním optimistou: "Jistě, provoz všech našich reaktorů je nutně kompromisem, přihlédneme-li k úrovni světové techniky… Souhlasím s vámi, tento typ reaktoru patří k těm nejhorším. Při jeho konstrukci nebyla uvažována možnost větší havárie… Já bych neřekl, že je zde provozní jistota horší než u jiných tlakovodních reaktorů. Ale skutečnost, že nemají žádný kontejnment, který by zamezil následkům - jistě nepravděpodobného - neštěstí, to je největší nedostatek tohoto reaktoru.“

Není tato teorie bezpečnosti příliš riskantní? Není o to větším důvodem k obavám a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].