Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropa mezi diktaturou a prosperitou

Rozhovor s šéfredaktorem francouzského deníku Le Monde.

„Obrana západní Evropy dnes není vůbec zajištěna, Američané přesunuli většinu svých jednotek do Perského zálivu,“ říká v rozhovoru Jean-Marie Colombani, šéfredaktor jednoho z nejrenomovanějších evropských listů, francouzského deníku Le Monde.

Jak se díváte, pane šéfredaktore, na poslední vývoj v Sovětském svazu?

Ve Francii ho vidíme velmi nepříznivě. Když Ševardnadze podal demisi, hodně se o tom mluvilo, málokdo však bral jeho slova o návratu k diktatuře doslovně. Jak by se z Gorbačova, který liberalizoval celý Sovětský svaz, mohl vyklubat diktátor? Teď už je zřejmé, že skutečně zavádí diktaturu. Otázkou zůstává, zda se stal nástrojem vojáků a KGB, nebo zda hraje svoji tradiční hru: opřít se jednou o liberály, jednou o konzervativce, a dosáhnout přitom svého. Zdá se však, že vůči armádě ani vůči KGB už nemá příliš manévrovacího prostoru.

Dost mě znepokojuje jedna věc: v souvislosti s Pobaltím hrozil v Nejvyšším sovětu (myslím, že Lotyšům), že budou-li pokračovat, dopustí se armáda dalších přehmatů. Čili že o všem věděl, že je za zásahy zodpovědný a že by za určitých okolností počítal s intervencí armády.

Sovětský svaz směřuje k diktatuře, jinak se to myslím nedá interpretovat.

V televizi opět zavedli cenzuru. A příštím cílem bude asi ruská federace a Boris Jelcin. Bude mít nehodu? Dojde k čelnímu střetu? Těžko dnes přesně říct.

Posledním aspektem Gorbačovovy reformy je zřejmě zahraniční politika.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].