Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/1991
8/1991 • 18.–25. 2. 1991

1991/8

Zahraničí

Dramatik Saddám

Benjamin Kuras

Ať už si o Saddámovi Husajnovi říká kdo chce, co chce - nikdo mu nemůže upřít, že je prvotřídní dramatik starořeckého tragického žánru, který si pohrává s životy vlastního národa jako Sofokles s figurkami na jevišti a pro diváky má v rukávu každou chvilku nějaké překvapení.

Nedejme se mýlit fakty

Jan Beneš

Začátkem února 1945 se v Jaltě sešli státníci a Josef Stalin si tam vyžádal spojeneckou leteckou podporu, jmenovitě bombardování Drážďan, kde se shromažďovaly, podle Stalina, jednotky schopné zabránit rychlému překročení Odry.

Švédsko a Pobaltí

Petr Janyška

Když v lednu sovětská vojska začala v Pobaltí střílet, tajil se Švédům dech víc, než kvůli válce s Husajnem. Aspirace Baltů na samostatnost tu prožívají velmi intenzívně: jednotlivci, tisk i úřady.

Nejde o Kuvajt ani o nás

Ivan Lamper

Z dosavadních 33 raket SCUD, které nechal Saddám Husajn vypálit na Izrael, dopadla většina do zóny A (oblast Tel Avivu). Čtyři z této většiny pak přímo do ulic města Ramat Gan.

Maďarská spojka

István Lékó

V uplynulých týdnech rozvířila hladinu veřejného mínění v Maďarsku "podivná" aféra s nákupem zbraní, která propukla v Jugoslávii.

Jižní Osetie

Luboš Palata

U boudy dopravní policie končí Gruzie, alespoň prozatím. Dál je zóna nikoho a pak Osetinci. Okna, chráněná pytli s pískem, jsou zarosená a uvnitř kolem kamínek, jejichž komín je prostrčen dírou po střele z osetinského kulometu, postávají neoholení, zmrzlí a utahaní gruzínští policajti.

Komentáře

Irácká karta SSSR

Dimitrij Běloševský

Kuvajtské vyslanectví v SSSR oznámilo, že 22.ledna 1991 podepsali náměstek předsedy Vněšekonombanky Tomas Alibegov a předseda kuvajtské finanční skupiny Foreign Trading Contracting & Investment Co.

„Nahá” pravda

Zdeněk Vašíček

Česká a slovenská média se nalézají ve stavu rajské nevinnosti, alespoň co se války v Perském zálivu týče. Uveřejní výběr z agenturních západních zpráv poskytnutých Četkou, občas nějaký ten komentář a dost.

Nedospělá Evropa

Zdeněk Vašíček

"Široké rozpětí rozdílných přístupů evropských zemí potvrdilo, že Evropa zřejmě ještě není připravena uskutečnit politickou unii a společnou obranu," prohlásil britský premiér John Major koncem ledna. Měl na mysli postoj ke krizi v Perském zálivu.

„Mám radost ze zásahu v Pobaltí”

Jaroslav Spurný, Tomáš Pěkný

Těm, kteří v poslední době vyslovili obavy ze skutečnosti, že v armádě slouží mnoho důstojníků netajících se svým konzervativním myšlením, vzkázal ministr obrany Luboš Dobrovský: "Když řeknete, že řada vyšších důstojníků by přivítala návrat starých časů, je to jen povšechné konstatování...

Nenechme se zblbnout

Jiří Kabele

Občanské fórum se štěpí. Výsluní politiky obnažuje hříchy a směšné stránky vůdčích osobností. Lustrace komplikují česko-slovenské vyjednávání.

Visegrád

Zbyněk Petráček

Sovětský svaz se na vnitřní i mezinárodní scéně vrací ke svým kořenům. Po brutálních zásazích v Pobaltí a verbální podpoře Saddáma Husajna ze strany Moskvy je otázka naší bezpečnosti formulována zcela zřetelně.