Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rizikové vztahy

Již dva měsíce je zcela jasné, že Československo stojí jednoznačně na straně protisaddámovské koalice. Vysláním naší protichemické jednotky do Saúdské Arábie jsme se zapojili do společenství, kterému jde nejenom o obnovení předválečného stavu, ale především o vytvoření účinného systému globálních záruk.

Již dva měsíce je zcela jasné, že Československo stojí jednoznačně na straně protisaddámovské koalice. Vysláním naší protichemické jednotky do Saúdské Arábie jsme se zapojili do společenství, kterému jde nejenom o obnovení předválečného stavu, ale především o vytvoření účinného systému globálních záruk. Svou účastí jsme na sebe vzali i určitá rizika, ale pro československé kompetentní orgány by mělo být povinností i prostou potřebou sebezáchovy tato rizika minimalizovat. Za rizikové lze logicky považovat i vztahy ke státům a silám, které se deklarovaly jako proirácké. Již od loňského srpna k nim patří i Organizace pro osvobození Palestiny, jejíž jednotlivé složky se ve svém postoji vůči Bagdádu vzácně shodují.

Věrohodnost veškerých uklidňujících prohlášení OOP však zpochybňuje jejich nejednoznačný tón i to, že není jasné, kdo za koho mluví. Palestinský velvyslanec v ČSFR, Samih Abdul Fattah, prohlásil 1.února na tiskové konferenci v Bratislavě, že terorismus existuje, ale je otázkou, kdo je terorista a kdo oběť. Při středečním přijetí na ministerstvu zahraničních věcí se ovšem od terorismu distancoval. Méně diplomatický byl v rozhovoru pro italskou agenturu ANSA (22.ledna) vůdce Lidové fronty pro osvobození Palestiny (součást OOP) Habbáš: Postoje OOP jsou jasné - proti Židům a imperialistům a plná podpora Iráku. Užívají se různá slova, ale pozice je jasná a jsme jednotně proti USA. V synchronizaci palestinské propagandy to zkrátka skřípe.

OOP nelze označit za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].