Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

O bankovnictví

Čs.bankovnictví (v kterémkoli smyslu slova) jde právě skrze velice podivnou chvíli.

Čs.bankovnictví (v kterémkoli smyslu slova) jde právě skrze velice podivnou chvíli. Zdá se, že nemáme žádného emigranta- bankéře, který by principy bankovnictví příslušným pánům a dámám vysvětlil. Místo „příslušným“ bych rád uvedl jména, ale ono není jasné, kdo za banky zodpovídá. Vláda? Ministerstvo zahraničí? Vnitra? Financí?

Jako jeden z mnoha čs.emigrantů přijal jsem nabídku zahraniční firmy na otevření jejich kanceláře v ČSFR. Jsem placen v cizí měně a každý měsíc mi přijde výplata v podobě šeku. Nenašel jsem v republice jedinou banku, kde bych si mohl otevřít konto, výplatu tam uložit, poslat své osobní šeky těm, kterým v zahraničí dlužím (splátku na dům, poplatky univerzitě, kde má dcera studuje, daně atd.) a zbytek v bance šetřit.

Ani americká Citybank nemá ještě povolenu činnost a bude ji mít až v dubnu. Její služby nesmějí být lepší než služby Živnobanky či jiné čs.státní banky. Takový je (špatný) zákon. Zdá se mi podivné, že čs.vláda diktuje americké bance svoji průměrnost, jako by věděla o bankovnictví více; banka to zatím přijímá, doufaje, že koruna bude brzo směnitelná a že bankovní situace se u nás časem stane srovnatelnou se zahraniční.

Banky by však měly být první instituce, kterým by se měla činnost usnadnit, neboť bez jejích peněz, financování, se v národě tak moc rychle nezlepší. Můžeme se donekonečna opíjet demokracií a svobodou, ráno se ale probudíme zrovna tak chudí, jako jsme byli večer.

Takže bankuju z Vídně, jako většina…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].