Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rumunsko

Na základě výzvy k podpoře studentů a dělníků, stávkujících v rumunské Timisoaře za změnu politického a hospodářského vedení země (Respekt 1,2/91), vypravilo Koordinační centrum Občanského fóra do Timisoary dvě dodávková auta s trvanlivými potravinami a vitamíny, zakoupenými z loňských sbírek na pomoc Rumunsku.

Na základě výzvy k podpoře studentů a dělníků, stávkujících v rumunské Timisoaře za změnu politického a hospodářského vedení země (Respekt 1,2/91), vypravilo Koordinační centrum Občanského fóra do Timisoary dvě dodávková auta s trvanlivými potravinami a vitamíny, zakoupenými z loňských sbírek na pomoc Rumunsku. To, aby se dovezené věci dostaly skutečně rodinám dělníků postižených stávkou a ne do rukou mafiánů a překupníků, zaručuje stávkový výbor studentů timisoarské univerzity. Taková byla předem získaná informace a stejná byla naštěstí i zkušenost na místě.

„Jiné formy protestu“

Vyhlášení, že stávkující svoji akci k 16.lednu „pozastavují“ a přecházejí na „jiné formy protestu“, vypadalo na kulantní kapitulaci. Skutečnost na místě ale přece jen není tak jednoznačná. Studenti říkají: Naše požadavky, stávkový výbor a všechno ostatní zůstává, mění se jen formy protestu na takové, které nejde tak snadno propagandisticky zneužít. Vedení nám hrozilo neuznáním celého studijního roku, čímž by se prakticky zablokovala všechny místa pro přijetí nových uchazečů. Při zoufalém nedostatku studijních míst by to byla voda na mlýn našich odpůrců. Místo stávky pořádají teď studenti pravidelné protestní pochody, tiché „stráže“ před katedrálou a podobné akce. A organizují pomoc pro rodiny dělníků, v jejichž už tak špatné ekonomické situaci citelně chybí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].