Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lotyšsko

Po krvavé noci z 19. na 20.leden se situace v Lotyšsku "normalizuje". Dosud však přetrvává nejistota jak v některých bodech samotného brutálního zásahu, tak i ve výhledu do budoucna.

Po krvavé noci z 19. na 20.leden se situace v Lotyšsku „normalizuje“. Dosud však přetrvává nejistota jak v některých bodech samotného brutálního zásahu, tak i ve výhledu do budoucna. Při své návštěvě Prahy odpověděl na tyto otázky VIESTURS KOZIOLS, aktivista Lidové fronty Lotyšska.

Co je dnes známo o „černých baretech“, jednotkách OMON? Kdo a odkud jim vlastně velí?

Na otázku, kdo je jejich velitel, odpovídali některým lidem takto: za prvé sovětská ústava a za druhé Boris Pugo. Co se týče sovětské ústavy, tak tu mohou a musí interpretovat jedině soudci nebo zákonodárci. A Boris Pugo je svazový ministr vnitra.

On sám je ale Lotyš.

Možná to má uvedeno v pase, ale lotyšsky mluví velmi špatně. Byl sice šéfem lotyšské komunistické strany a lotyšské KGB, ale není to Lotyš. Bojuje s Moskvou proti Lotyšsku.

Jaké jsou vlastně národnostní vztahy v Lotyšsku, republice, v níž jen necelou polovinu obyvatelstva tvoří Lotyši?

Mnoho lidí se ptá: Proč nemáte rádi Rusy? Proč bojujete proti Rusům? Myslím si, že Rusko, tato velká republika, je samo obětí, dokonce větší než Lotyšsko. Náš problém není národnostní, ale je to otázka vztahu mezi civilisty a vojáky. Na oficiální úrovni pak mezi novými parlamenty a komunisty.

Právě v dramatické noci z 19. na 20.leden šlo mnoho Rusů stavět barikády a popularita Všelotyšského výboru národní spásy mezi nimi citelně poklesla.

Co všechno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].