Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

KDS k lustracím

Jsem znepokojen stanoviskem Čs.strany lidové a ostatních sedmi převážně levicových stran k problematice lustrací, které bylo zveřejněno 1.2.1991 v Lidové demokracii.

Jsem znepokojen stanoviskem Čs.strany lidové a ostatních sedmi převážně levicových stran k problematice lustrací, které bylo zveřejněno 1.2.1991 v Lidové demokracii. Argumenty jako „Samotná spolupráce se Státní bezpečností nebyla a není trestným činem“ nebo „Za současného stavu představuje celá tato záležitost hrozbu diskreditace naší republiky před celým světem“ považuji za nehorázné. Jestliže nás něco před celým světem diskredituje, tedy určitě to, že i nejvyšší státní funkce zastávají lidé, kteří se Státní bezpečností spolupracovali, a my nejsme až do dnešní doby schopni se s nimi vypořádat.

Musím konstatovat, že Křesťansko-demokratická strana má k této problematice zcela opačný postoj než Čs.strana lidová. Naše strana požaduje zveřejnění všech prokazatelných spolupracovníků StB. Abychom dokázali, že celou věc myslíme vážně, rozhodli jsme se už v této době požádat o lustraci všech svých funkcionářů stejně tak, jako jsme učinili v případě našich kandidátů pro parlamentní i komunální volby.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].