Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Škatule hejbejte se

Škatule hejbejte se

Polsko hledá koaliční vládu

Pětka, čtyřka, trojka - řeč není o pokeru ani o koňských dostizích, ale koalicích, v jakých se dnes formuje polská vláda. Připomíná to ovšem daleko víc hazardní hru než demokratický způsob tvoření kabinetu. Po třech týdnech politických setkání, jednání, překvapivých koalic a neméně překvapivých rozchodů to už všechny smrtelně nudí. Snad kromě politiků, kteří se pouštějí do dalších aliancí, s nadějí, že tentokrát by snad už mohly vyjít.

Premiéři na pár dní

I když ve volbách 27.října zvítězila Demokratická unie bývalého premiéra Mazowieckého, nikdo nepočítal, že by ji prezident pověřil zformováním nové vlády. Lech Walesa se však obrátil na prof.Geremka z Unie a výsledek dopadl podle očekávání: Geremek musel odstoupit.Po tomto žertu už prezident zvážněl a jako na druhého se obrátil na nedávného premiéra Jana Krzysztofa Bieleckého z Liberálně- demokratického kongresu. Bielecki i Kongres jsou vůči prezidentovi značně loajální a do určité míry je lze považovat za prezidentskou stranu. Avšak i tento Walesův kandidát ze své funkce rychle odstoupil (po jednom dni!).

Pravicová pětka

V Sejmu se mezitím utvořila pravicová většina, která neměla úmysl dělit se o moc s prezidentovými lidmi. Tvoří ji Křesťansko-národní svaz (do voleb šel jako Katolická akce), Konfederace nezávislého Polska, postsolidaritní Dohoda středu a „rolníci Solidarity“ z Lidové koalice. Každá z těchto stran ve větší či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].