Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Statistika je pozadu

Často se u nás soudí, že pokles průmyslové výroby je vyvolán nějakými zásadními chybami v reformě a v hospodářské politice státu.

Často se u nás soudí, že pokles průmyslové výroby je vyvolán nějakými zásadními chybami v reformě a v hospodářské politice státu. Vláda je denně pranýřována za to, že téměř osmnáctiprocentní pokles výroby od začátku roku ohrožuje samotnou ekonomickou podstatu státu. Opak je pravdou.Pokles výroby je signálem, že se v ekonomice něco děje a že dochází k nutným změnám. Je znamením toho, že ekonomické subjekty reagují na změnu hospodářských pravidel. Jsou nuceny chovat se tržně. Bohužel se zatím omezují na snižování výroby a zvyšování cen na místo toho, aby zkvalitnily výrobky a hledaly alternativní výrobní programy.

Pokles může být i přínosem

Likvidace nebo snížení výroby některého zboží mohou být někdy spíše společenským přínosem než ztrátou. Jednoznačné je to tehdy, jedná-li se o ekologicky škodlivé zboží nebo o produkt, který má malou nebo negativní přidanou hodnotu (to znamená, že suroviny před výrobou měly vyšší hodnotu než dokončený výrobek). V tomto případě společnost vydělává na zastavené výrobě, ať už přímo v penězích, nebo zlepšením životního prostředí. Není bez zajímavosti, že v ČSFR zaznamenaly největší pokles hutnictví neželezných kovů, konkurence neschopný elektrotechnický průmysl, průmysl stavebních hmot, konfekční průmysl (který ztratil zahraniční trhy), doprava a stavebnictví.Podle odhadu Federálního statistického úřadu se na snížené výrobě podílí jednou třetinou až polovinou rozpad trhu RVHP a zejména Sovětského svazu. Negativní vliv…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].