Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rasismus a kriminalita Romů

Problém soužití s Romy je dnes, podle dopisů vyhodnocovaných na Ůřadu předsednictva vlády ČR, pro čs.občany závažnější než ekonomická reforma a státoprávní uspořádání. Proto jsme požádali o rozhovor předsedu Romské občanské iniciativy JUDr.Emila Ščuku.

Problém soužití s Romy je dnes, podle dopisů vyhodnocovaných na Ůřadu předsednictva vlády ČR, pro čs.občany závažnější než ekonomická reforma a státoprávní uspořádání. Proto jsme požádali o rozhovor předsedu Romské občanské iniciativy JUDr.Emila Ščuku. Přítomen byl také poslanec za ROI v České národní radě Ondřej Giňa.

V minulém čísle Respektu jsme uveřejnili článek, ve kterém si příbuzní Roma, jež byl vzat do vazby, stěžují na nepřiměřenost policejního zásahu. Je to případ ojedinělý, nebo se na vás obracejí Romové s podobnými problémy častěji?

Emil Ščuka: Přicházejí sem s takovými stížnostmi často, někdy jsou to však dost sporné případy. Začnu ale obšírněji.Co se týká základních složek právního státu, změnila se moc zákonodárná i moc výkonná, ale tam, kde se člověk dostává do denního styku s mocí soudní a trestními orgány, zůstává vše při starém.Například u policie či na prokuratuře pracují stále ti samí lidé jako před listopadem. Všichni byli nějakým způsobem zavázáni bývalému režimu. Jsem bývalý prokurátor, a tak jejich postoje znám. Nikdy nemuseli posuzovat Romy objektivně. Policajt, když vidí Roma, vidí potencionálního pachatele trestného činu.Nedávno se na nás obrátil jeden člen ROI z Domažlic. Jde o případ zneužívání paragrafu Útok na veřejného činitele verbální formou. Konflikt vznikl ze slovní potyčky mezi hostinským a hosty v restauraci. Hostinský zavolal policii. Policie, aniž by se snažila vyšetřit, co se stalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].