Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Poslední večeře za milión

Na slovenské politické scéně vypukl zvláštní skandál, který na chvíli zastínil i spory kolem státoprávního uspořádání. Skandál vyvolala povídka mladého autora Martina Kasardy (azda) Posledná večera, otištěná v týdeníku Kultúrny život.

Na slovenské politické scéně vypukl zvláštní skandál, který na chvíli zastínil i spory kolem státoprávního uspořádání. Skandál vyvolala povídka mladého autora Martina Kasardy (azda) Posledná večera, otištěná v týdeníku Kultúrny život. \\\„Publikovali jsme tu povídku bez úmyslu někoho urazit,\\\“ říká šéfredaktor týdeníku Ivan Štrpka. Jak se ale ukázalo, text urazil celé zástupy. Protest stíhá protest a věc se dostala dokonce na plénum Slovenské národní rady. Začalo se mluvit o cenzuře.

Reakce

Kasardova povídka je literární (a velmi provokativní) reminiscencí Poslední večeře Páně. V podmínkách, jaké dnes na Slovensku panují, se dalo čekat, že kolem ní bude dusno. Ale síla reakcí a hlavně směr, odkud přišly, nakonec překvapil i největší pesimisty. Místo filozofických debat o podstatě a úloze křesťanství, umění a morálky ve společnosti se spor okamžitě přenesl na politickou scénu. Do slovenského parlamentu přinesla povídku poslankyně SNR za KDH paní Rozynaiová: \\\"Pobouřilo mne, že ani za těch čtyřicet let se nikdo neodvážil napsat něco tak vulgárního. I komunistický režim si uvědomoval, že celá Evropa stojí na křesťanské morálce. Je to našeptávání nenávisti. Je to způsob, jak urazit. Je to stejné jako hanobení židovských hrobů. De facto nejde o soukromý časopis, jde o periodikum, které platíme z našich daní. A nakonec jde o zkreslování výkladu listiny lidských práv a svobod. Tento čin klasifikuji jako trestný čin podle paragrafu 198 trestního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].