Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pomoc USA je nepostradatelná

Rozhovor s G. Bushem.

Spojené státy americké bděly po čtyři desetiletí nad mírem ve světě. V posledních dvou letech se situace dramaticky změnila. Zatímco hrozba jaderné války dvou supervelmocí se prudce snížila, vzrostlo nebezpečí regionálních konfliktů, a to i ve střední a východní Evropě. Přestože USA dohrály svou úlohu \\\„zadržovatele komunismu\\\“, mohou dnes účinně ovlivnit právě nové evropské demokracie: jednak upevnit jejich vnější bezpečnost, na druhé straně pak pomoci stabilizovat jejich hospodářství a tím i bezpečnost vnitřní.

Československo se nachází na hranici rozpadajícího se Sovětského svazu. Západní sousedé SSSR jsou stále ještě křehké demokratické systémy, nacházející se v bezpečnostním vakuu. Jakým způsobem by podle vašeho názoru a ve světle nedávného sovětského puče mělo Československo zajistit svoji bezpečnost? Jaký je pohled Spojených států na případné členství Československa v NATO, a nepřipadá-li to podle amerického názoru v úvahu, tak z jakého důvodu?

Chápu tyto bezpečnostní ohledy a pocit zranitelnosti, který mají Češi, Slováci i další národy. S prezidentem Havlem o těchto otázkách zevrubně hovoříme již od jeho první návštěvy v Bílém domě v únoru 1990.Ze střední Evropy se nesmí stát jakési \\\„území nikoho\\\“ nebo nárazníková zóna. Spojené státy přikládají velkou důležitost bezpečnosti a nezávislosti Československa a domníváme se, že bezpečnost v nové Evropě se musí vztahovat na všechny státy. V NATO již od loňského summitu v Londýně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].