Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Centesimus annus

Hlavním cílem pětidenní cesty Jána Čarnogurského do USA bylo jeho vystoupení v sídle OSN na mezinárodním semináři o papežské encyklice Centesimus annus (Stý rok).

Hlavním cílem pětidenní cesty Jána Čarnogurského do USA bylo jeho vystoupení v sídle OSN na mezinárodním semináři o papežské encyklice Centesimus annus (Stý rok). Co tam všechno řekl, nevíme. Jeho osobní sekretářka nám plné znění projevu neposkytla ani poté, co jsme ji ubezpečili, že si text potřebujeme pouze přečíst.

Dvojí kultura

Podle denního tisku řekl premiér v OSN, že \„liberalismus ohrožuje rozvoj osobnosti vytvářením kultury umělé spotřeby, odpoutává člověka od hodnot morálky a víry, zbavuje ho morálních závazků a v důsledcích vytváří intelektuální útočiště pro bývalé komunisty\“.Po návratu J.Čarnogurský prohlásil: \„Ve vystoupení jsem poukázal na to, že liberalismus po porážce socialismu je hlavním oponentem nejen katolické sociální nauky, ale představuje i hlavní problém, s kterým budou muset společenské vědy zápasit v následujících desetiletích.\"Po sjezdu VPN řekl předseda Slovenské národní rady František Mikloško, že zatím nenašel důvod, proč by se měl s VPN rozejít. A jako by chtěl protiliberalistické melodii Jána Čarnogurského přidat druhý hlas, dodal, že liberalismus přijímá jen v případě, nebude-li \"bezuzdnou svojvôľou jednotlivca, podceňovaním morálnych, spoločenských a duchovných hodnôt\“.Co to znamená? Na Slovensku zřejmě vznikne další tabu: liberalismus. Do popředí se dostanou politikové, kteří místo komunistické pravdy určí obyvatelstvu pravdu novou - křesťanskou. A kteří mají zřejmě neotřesitelné představy o tom, jak to má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].