Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zákony tvrdé ruky

Rada obrany státu se na své mimořádné schůzi v Lánech 19.ledna zabývala politickou vojenskou a bezpečnostní situací v Československu.

Rada obrany státu se na své mimořádné schůzi v Lánech 19.ledna zabývala politickou vojenskou a bezpečnostní situací v Československu. Kromě jiného konstatovala, že je třeba urychleně předložit Federálnímu shromáždění právní úpravu o postupu státních orgánů v situaci vnitřního ohrožení. Ještě téhož dne se před parlament dostavil s návrhem zákona první náměstek FMV a šéf krizového štábu Jan Ruml. Návrh byl projednáván neveřejně, bez účasti novinářů. Jediná zpráva, která se dostala do tisku, bylo prohlášení exministra Sachera: „Opatření jsou správná a nutná, ale tyto kroky je nutné regulovat právní cestou, protože vedou k posílení moci exekutivy, a to vždycky nahrává režimu tvrdé ruky.“

Návrhy, které má v nejbližších dnech projednat parlament, se týkají zákona o pobytu cizinců na našem území a zákona o SNB. Dosud platné právní předpisy mají být de facto pouze upraveny a doplněny.

Pokud jde o znění zákona o pobytu cizinců na našem území, dochází pouze k jedné podstatné změně. Stejně jako v jiných zemích jsou u nás stanoveny regule pro eventuální vyhoštění cizinců, pokud se u nás zdržují protiprávně. Zákon má být novelizován v tom smyslu, že doba na provedení vyhosťovacího aktu (kdy cizinci jsou povinni se zdržovat na určeném místě) se prodlužuje ze 14 na 30 dnů.

Proč se na novelu zákona spěchá právě v této době, je nasnadě. Existuje nebezpečí, že se na našem území mohou vyskytovat cizinci, kteří by se mohli dopustit teroristických akcí, případně jiného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].