Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nový zdroj napětí

Již několik měsíců se ve střední Evropě hovoří o hrozbě záplavy uprchlíků ze Sovětského svazu. Dnes, po brutálním zásahu Sovětské armády v Litvě, jsou opět nanejvýš aktuální i geopolitické ambice sovětského vedení.

Již několik měsíců se ve střední Evropě hovoří o hrozbě záplavy uprchlíků ze Sovětského svazu. Dnes, po brutálním zásahu Sovětské armády v Litvě, jsou opět nanejvýš aktuální i geopolitické ambice sovětského vedení. Po Českoslovemsku a Polsku nyní přinášíme pohled na východ z maďarské strany. Na otázky našeho budapešťského zpravodaje odpovídá Robert PICK, vojenský poradce prezidenta Maďarské republiky.

V současné době se hodně hovoří o problému, který pravděpodobně nastane v souvislosti s otevřením sovětských hranic. Jaké vidíte možnosti řešení?

Kdybych byl na místě vlády nějakého západoevropského státu, postupoval bych asi takto: v první řadě bych si přál stabilitu uvnitř SSSR. V sovětské situaci hrozí totiž dvě nebezpečí. Prvním je vlna uprchlíků jako jeden z důsledků demokratizace. Díky katastrofálnímu stavu vnitřního zásobování buda tato vlna obrovská. Druhé nebezpečí představuje nukleární chaos, k němuž může dojít.

Pro státy sousedící se Sovětským svazem je nyní primární otázkou, jak bude možné příliv uprchlíků regulovat. Pokud bude existovat vízová povinnost, sovětští občané nepřekročí hranice oficiálně, ale přejdou ilegálně. A jaké jsou možnosti je zastavit? Střílet nelze. Problém je v tom, že pokud někdo přejde hranici, je třeba ho zadržet. Za normálních okolností, kdy na druhé straně hranice funguje pohraniční stráž, je možné zadrženého vrátit, protože nemá vízum, doklady atd. Podle mého názoru však bude v SSSR taková…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].