Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vzkříšení Smíchova III.

Vzkříšení Smíchova III.

Jen 120 občanů má zájem o budoucnost Smíchova a zúčastnilo se ankety během výstavy urbanistických studií v Ženských domovech. (Většinou označili za nejlepší návrh D.A.Studia a Zlatých orlů.) Konkrétní podoba této čtvrti tak zatím zůstává výhradně v rukou politiků, resp. zastupitelstev, a odborníků. Není to asi ojedinělá zkušenost.

Střetnutí se Zákosem

Zdánlivě luxusní a odtažitá úloha - vytvořit zvláštní urbanistickou studii pro Smíchov - se prolnula s palčivým problémem dopravy. Když se práce na studiích rozbíhaly, platil pro Prahu Zákos - Základní komunikační systém. V platnosti je dodnes a dodnes se podle něj staví. Názory na něj se však diametrálně různí. Skupiny se tudíž necítily jeho schématem silnic vázány, resp. řídily se jím jen tam, kde byl v souhlasu s jejich pojetím města a dopravy v něm. Některé modifikace provádějí všechny týmy shodně a ukazují tak, jakým směrem se bude příští organizace dopravy v Praze ubírat. Nikdo už nenavrhuje šestiproudé autostrády. Doprava se má vyhnout obydlenému území pomocí tunelů. V popředí jsou (u různých týmů v různé míře) otázky životního prostředí.

Z tunelu do tunelu

Podle starého Zákosu si hlavní smíchovská silnice - spojka mezi Strahovským tunelem a Barrandovským mostem - razí cestu obydlenou městskou čtvrtí. „Demoluje“ budovy, zabírá pozemky, přeřezává běžná uliční spojení, odděluje obyvatele pravé části ulice od těch, kteří žijí na levé straně. Studie Smíchova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].