Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vědecké krádeže

Na začátku 70. let se v institutech základního a aplikovaného výzkumu dostávají na vedoucí místa neznámí diletanti, kteří si navzájem udělují akademické tituly, vyznamenání a řády.

Ing. Jiří Zemek, CSc. (1944), biotechnolog. Přes 17 let pracoval v jednom z ústavů Slovenské akademie věd a později na Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě. Jako jeden z prvních začal kritizovat roli stranické nomenklatury na vědeckých pracovištích, její podvody, přisvojování si cizích výsledků, šlendrián a hospodářskou kriminalitu. Stal se „černou ovcí“ se všemi důsledky. Koncem 80. let pracoval ve Slušovicích v biotechnologickém výzkumu. V současné době je soukromým podnikatelem.

Po takové anabázi by byl asi zajímavý váš pohled na „rudou biotechnologii“ celkově.

Na začátku 70. let se v institutech základního a aplikovaného výzkumu dostávají na vedoucí místa neznámí diletanti, kteří si navzájem udělují akademické tituly, vyznamenání a řády. Po první garnituře arogantních normalizátorů v akademiích, jako byli například soudruzi Zalabák v Praze nebo Repáš v Bratislavě, se v podstatě nechtělo nich víc, než aby se kádrově vypořádala s nepohodlnými živly v klíčových ústavech ČSAV, SAV a na vysokých školách. Splnili tu na výbornou: vědecký potenciál byl systematicky decimován.

V druhé polovině 70. let sílí tlak na „produkci úspěchů“. Mnohé vědecké výsledky se nepřiměřeně nafukovaly, aby vynesly další povýšení. Velmi časté byly i evidentní podvody. Bosové kolem sebe soustředili týmy bezpartajních otroků, kteří jejich jménem podepisovali vlastní vědecké práce. Pomocí stranických intervencí se získávaly zdroje na vědecké úkoly, i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].