Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šance pro izraelské zajatce

Islámský džihád a jeho ozbrojená složka Hizballáh propustily v Libanonu dva rukojmí, anglického novináře Johna McCarthyho a šedesátiletého Američana Edwarda A.Tracyho.

V tomto horkém létě, kdy vedra v Izraeli dosahují o polednách až 40 stupňů a kromě příprav na mírovou konferenci, která se má konat v říjnu, se celkem nic zvláštního neděje, se někteří vedoucí politici dokonce domnívali, že by mohli konečně na dovolenou - stejně jako téměř celé americké vedení v čele s Bushem a Bakerem.

Ale vybuchla bomba, která rozbouřila tichou hladinu okurkové sezóny a způsobila mnohem větší rozruch než přípravy na konferenci. Stalo se totiž, že Islámský džihád a jeho ozbrojená složka Hizballáh propustily v Libanonu dva rukojmí, anglického novináře Johna McCarthyho a šedesátiletého Američana Edwarda A.Tracyho. Oba si v Libanonu zcela nevinně odseděli 5 let. Mimochodem, když se v prvním interview syrský bezpečnostní důstojník převlečený za reportéra ptal právě propuštěného Američana, jak s ním věznitelé zacházeli, pohovořil pan Tracy cosi o cordon bleu a dobré francouzské kuchyni teroristů. Přitom je všeobecně známo, že byl mučen a neustále mu vyhrožovali zastřelením.

McCarthy s sebou přivezl dlouhý dopis od Hizballáhu, určený generálnímu tajemníkovi OSN, v němž mezi mnoha nářky na zlý svět stála jedna velmi podstatná informace: Hizballáh je ochoten jednat o propuštění všech zajatců a rukojmích z různých západních zemí. Tato skupina dnes vězní sedm izraelských vojáků - šest z nich padlo do léčky v jižním Libanonu a sedmý, dnes osmadvacetiletý navigátor Arad, byl nad Libanonem sestřelen. Seskočil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].