Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Prospěch z chaosu

Změny ve světě probíhají tak rychle, že není možné spoléhat na trvalý stav, řád či systém. Chaos se stává denním pořádkem.

Změny ve světě probíhají tak rychle, že není možné spoléhat na trvalý stav, řád či systém. Chaos se stává denním pořádkem. Úspěch bude záležet právě na schopnosti tvořivého soužití s chaosem. To je hlavní myšlenka ekonomické příručky Toma Peterse „Thriving on Chaos - Handbook for a Management Revolution“ (Pan Books 1989), již třetího Petersova ekonomického bestselleru.

Změny jsou nepředvídatelné

Svět má na vybranou z takového množství konkurenčních výrobků, že sebemenší zaspání podnikatele může skončit ztrátou trhu, který bleskurychle přebírá jiná firma. Mnohdy jde o firmu, o které dosud nikdo neslyšel. Úspěšné firmy budoucnosti musejí být založeny na neustálém zlepšování, změnách a „vášnivé“ ochotě okamžitě vyhovět zákazníkům. Žádná firma neví, kde se zítra objeví její největší konkurent.

Prudce se mění vkus spotřebitelů, kteří žádají stále lepší kvalitu. Zvýšila se zaměstnanost žen a s ní vznikla potřeba nových druhů zboží a služeb, které by ušetřily čas. S prudce rostoucími cenami nemovitostí v posledních desetiletích roste poptávka po stále menších kancelářských strojích, spotřebičích a přijímačích i po praktičtějším nábytku. Podnikatelské příležitosti jsou dlouhodobě nepředvídatelné. Charakteristika úspěšné firmy chaotické budoucnosti podle Toma Peterse:

1. Co nejmenší hierarchické uspořádání, odbourání byrokracie, přímá komunikace všech provozních úrovní.

2. Větší autonomie jednotlivých částí podniku, větší odpovědnost za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].