Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Kvůli vám vstupuji do KSČ

To jsem vám chtěla říct na rozloučenou s tím, že tento týden vás přestávám číst a vstupuji do řad KSČ, protože komunisté se nebojí bojovat proti návratu Němců do naší země!

Vážená redakce, svým článkem Sudetští Němci (Respekt 29) jste mě přiměli, že ve stáří vstupuji do KSČ - nenávidím Němce až k smrti a na rozloučenou se vás ptám - když před 2.světovou válkou hulákali, že chtějí jít „nach Heimat“, kde vlastně ten domov mají, když totéž hulákají v Německu? Nemyslím, že někdo z nás o ně stojí - a takový pan Neubauer? Kdyby mi přišel do rány, s klidným svědomím ho odstřelím!

Jakým právem se sem cpe? Že po celá staletí o tuto zem bojovali s našimi králi, mně nemusíte říkat, já naše dějiny znám! Jenom jestli je zná nějaký Havel, který, jak to vidím, sám neví, kam vlastně patří! Jinak vám na rozloučenou chci říci toto:

Narodila jsem se v Brně, jmenovala jsem se Chramostová, Vlasta je moje sestřenice. Můj otec byl soudní kriminální inspektor, v roce 1935 byl přeložen s dr.Sekaninou do Starého Města p.Sněžníkem. Tenkrát se říkalo na rok, ale za rok jsme tam přijeli s maminkou a bratrem také - situace začala být velmi vážná a poměry v pohraničí byly neúnosné! V Oltstadtu byly jen dvě třídy obecné školy, tak to bylo téměř ve všech částech pohraničí, pak musely české děti pokračovat v dalším vzdělání ve školách německých (ať žije Masaryk!). Já s bratrem jsme dokončovali školní vzdělání v Šumperku, kde jsme bydleli na bytě! A co byl před válkou Šumperk? Rodiště K.H.Franka, čili se tam denně pořádaly německé demonstrace, milióny a milióny Němců demonstrovaly v českých ulicích, zatímco Češi stáli přitisknuti ke zdi a plakali. Vojáci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].