Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Agenti a nová diplomacie

Respekt dostává dopisy nových čs.diplomatů, kteří s hrůzou zjišťují, že jsou vysíláni na zastupitelství stále obsazená příslušníky rozvědky nebo letitými reprezentanty starého režimu.

Respekt dostává dopisy nových čs.diplomatů, kteří s hrůzou zjišťují, že jsou vysíláni na zastupitelství stále obsazená příslušníky rozvědky nebo letitými reprezentanty starého režimu. Nově jmenovaní velvyslanci si stěžují na nesmyslný chod ústředí v Černínském paláci, odkud jim jsou zasílána kvanta nesmyslných papírů a absurdních požadavků. Z různých stran je slyšet názor, že ministerstvo zahraničních věcí je v rukou bývalých osmašedesátníků. Respekt také dostává dopisy od krajanů ze zahraničí: jsou pobouřeni kvalitou a minulostí diplomatů, kteří tam byli od loňska vysláni (partajní tajemník R.Schuster v Kanadě), či naopak odvoláním čerstvě nominovaných, kteří neměli s bývalým FMZV nic společného.

Jak situaci vidí dnešní vedení ministerstva?

Když počátkem r.90 přišel do čela FMZV nový ministr J.Dienstbier, stál spolu s hrstkou lidí před Augiášovým chlévem o téměř dvou tisících hlavách. Snad v žádném jiném resortu nebylo tolik agentů, udavačů, zlodějů, šmelinářů a předsedů partajních buněk jako tady. Odkud začít?

„Když jsme sem přišli, bylo nutné co nejrychleji vyměnit nejdůležitější zastupitelské úřady a všechny velvyslance,“ říká náměstek Vojtěch Wágner. Kde ale rychle najít nezkompromitované lidi, kteří by dovedli fungovat jako diplomaté? „Odvolat velvyslance je snadné,“ říká vysoce postavený úředník FMZV, "ale na počátku jsme měli třicet neobsazených ambasád a dotyčné země nesly nelibě, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].