Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vzkříšení Smíchova II.

Od počátku, kdy se na veřejnost dostaly zprávy o chystané spolupráci se zahraničním konsorciem investorů obnovy Smíchova, byly vznášeny a zase vyvraceny pochyby o tom, zda smlouva (resp. Lettre of Intent) je pro nás výhodná.

Od počátku, kdy se na veřejnost dostaly zprávy o chystané spolupráci se zahraničním konsorciem investorů obnovy Smíchova, byly vznášeny a zase vyvraceny pochyby o tom, zda smlouva (resp. Lettre of Intent) je pro nás výhodná. Část veřejnosti se však nikdy nepodařilo zcela přesvědčit. Od jara je známa nová skutečnost. Zahraniční strana dosud nevypracovala ekonomickou studii (tzv. feasibility study měla předcházet urbanistickému projektu), což radnici vysvětlil zástupce konsorcia P.Koch mimo jiné tím, že válka v Perském zálivu měla vliv na ceny pozemků.

Podle náměstka primátora F.Poláka nemá asi smysl dále naléhat na zahraničního investora, aby studii vypracoval. Praha by měla spíše požádat jiného ekonomického experta.

Právníci pražského magistrátu nyní zjišťují, do jaké míry byl Lettre of Intent dodržen a zda je pro Prahu nadále závazný. O další spolupráci mají ovšem jak Praha, tak zahraniční partneři (zkráceně a nepřesně nazývaní „Holanďané“) zájem. Podle jejich pražského zástupce ing.P.Satorieho bude investor financovat ten projekt, který vybere komise. Bez ohledu na to, kdo je jeho autorem. Lidé kolem akce Smíchov - urbanisté, členové zastupitelstev, zástupci investorů - se shodují v odhadu, že žádná z předložených urbanistických studií nebude vybrána „en bloc“, ale že se bude hledat kompromis. Závěrečná podoba tohoto kompromisu bude formována tlakem, který bude přirozeně vyvíjet město, projektanti,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].