Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Spor o kupóny

Federální vláda oznámila před časem prostřednictvím sdělovacích prostředků, že kupónová privatizace začne v lednu příštího roku. Bude tomu opravdu tak? Pokud ne, jaké to bude mít politické a ekonomické důsledky?

Federální vláda oznámila před časem prostřednictvím sdělovacích prostředků, že kupónová privatizace začne v lednu příštího roku. Bude tomu opravdu tak? Pokud ne, jaké to bude mít politické a ekonomické důsledky? Ministr Klaus vyjádřil v rozhovoru pro Respekt č.29 obavu, kterou sdílí s americkým ekonomem Geoffrey Sachsem, že opoždění privatizace by mohlo vést, především v souvislosti s volbami, k jejímu zpolitizování. Tedy k nekonečným diskusím o tom, jak a kolik privatizovat nebo dokonce zda privatizovat vůbec.

Privatizace je sice podle Václava Klause doposud ekonomickým, nikoliv politickým cílem, ale dnes se to již těžko dá tvrdit zcela jednoznačně. „Rozjezd“ kupónové privatizace se totiž částečně politickým cílem stal. Její včasný a úspěšný průběh by byl jistě předvolebním triumfem pro všechny zastánce radikální transformace. Zpomalení by zřejmě nahrálo resortním, partikulárním nebo dokonce stranickým zájmům určitých skupin či jednotlivců.

Kupóny - základ privatizace, nebo pouze jedna z metod

Ministr pro privatizaci Tomáš Ježek již několikrát (zatím pouze neveřejně, při zasedání Finanční rady) varoval, že podle jeho přesvědčení se kupónová privatizace k lednovému termínu prostě nestihne. Oproti tomu Václav Klaus Respektu sdělil, že Finanční rada jasně rozhodla o tom, že se kupónová privatizace odkládat nebude.

O vyjádření k celé problematice jsme proto požádali autora tzv. vzorového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].