Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rozpojené spoje

V minulém čísle Respektu jsme psali o neudržitelné situaci, která vznikla převedením zakladatelských práv spojových podniků na republiky. Je tím ohrožena připravovaná privatizace a v důsledku i jednotnost spojových sítí, nervového systému federace.

V minulém čísle Respektu jsme psali o neudržitelné situaci, která vznikla převedením zakladatelských práv spojových podniků na republiky. Je tím ohrožena připravovaná privatizace a v důsledku i jednotnost spojových sítí, nervového systému federace. Přestože delimitační dohoda porušuje ústavu a kompetenční zákon, odmítají republikové vlády vrátit podniky spojů federálnímu ministerstvu (FMS). Článek Bitva o spoje a zejména jeho podtitul: Republikoví ministři trhají stát vyvolaly rozhořčenou reakci na české i slovenské straně.

SPT Praha: Spoje nejsou ohroženy

První se ozvala Správa pošt a telekomunikací (SPT) Praha. Ekonomický náměstek ředitele, pan L.Matějka, nám řekl, že „spojová síť republiky není nijak ohrožena“ a článek je prý „jednostranný“. Se slovenskou SPT mají, podle jeho slov, výbornou spolupráci a žádné dělení spojů nehrozí. Stejně dobře spolupracují i s ministerstvem pro hospodářskou politiku ČR, které je dnešním vlastníkem správy. Podle názoru pana Matějky bylo od května letošního roku uděláno v reformě SPT a přípravě na její privatizaci mnoho práce, která by vrácením zakladatelských práv federálnímu ministerstvu mohla přijít vniveč. „Jsem praktik a zajímá mne fungování spojové sítě, ne vysoká politika,“ řekl pan L.Matějka.

Náměstek ministra pro hospodářskou politiku ČR L.Chrudina k tomu dodává, že podle jeho názoru nynější stav neporušuje ústavu, protože (kdyby tomu tak bylo) "FMS by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].