Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Assad se nemění

Minulý týden dal syrský prezident H.Assad v Damašku interview americkému týdeníku Newsweek a deníku Washington Post. Novináři mu třikrát v různých obměnách položili otázku, zda je ochoten konečně akceptovat existenci státu Izrael. Assad se třikrát vyhnul odpovědi.

Minulý týden dal syrský prezident H.Assad v Damašku interview americkému týdeníku Newsweek a deníku Washington Post. Novináři mu třikrát v různých obměnách položili otázku, zda je ochoten konečně akceptovat existenci státu Izrael. Assad se třikrát vyhnul odpovědi. Dále se ho ptali, jestli je ochoten jednat s Izraelci přímo, bez prostředníků. Ani na to syrský prezident neodpověděl.

Assad se nemění

James Baker přesvědčil izraelského premiéra Šamira o tom, že Assad je ochoten uznat právo Izraele na existenci a že souhlasí s přímým jednáním bez předběžných podmínek. Šamir na základě těchto zpráv přitakal mírové konferenci, i když je mu proti mysli, že tato konference má příliš mnoho kmotrů.

V přímém jednání se měly setkat jenom znepřátelené strany. Izrael udělal ústupek, neboť byl rád, že v Assadově mentalitě nastala (podle tvrzení J.Bakera) „revoluční změna“. Samozřejmě Šamir a spolu s ním všichni, kdo jsou zainteresováni na této nastávající konferenci, dobře vědí, že ji nevyvolala náhlá sympatie k Izraeli. Sýrie si chce pootevřít dveře k západním trhům, k západnímu kapitálu a pomoci. Její dosavadní orientace na SSSR zkrachovala: s hroutícím se kolosem už dál počítat nelze. Proto Assad kývl mírovým jednáním, ale (jak vyplývá i z jeho odpovědí v Newsweeku) pod nátěrem vynuceného pragmatismu se nijak nezměnil.

Podpis - a co dál?

Ve Washingtonu zatím pokračují intenzívní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].