Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Strašák zahraničního kapitálu

Komunisté, nejen v Československu, ale i v jiných socialistických státech, po staletí vyhlašovali programy růstu a všeobecného blahobytu a svobody. Výsledkem byl vždy úpadek, všeobecná mizérie a represe.

Komunisté, nejen v Československu, ale i v jiných socialistických státech, po staletí vyhlašovali programy růstu a všeobecného blahobytu a svobody. Výsledkem byl vždy úpadek, všeobecná mizérie a represe.

Podívejme se trochu blíže na to, před čím nás komunisté a mnozí levicoví politici varují dnes. Straší nás mimo jiné výprodejem národního bohatství a zahraničním kapitálem, tím, že cizáci obsadí náš trh svým zbožím a oberou nás o těžce vydřené koruny. Volají po celních bariérách, po zákonech omezujících cizí kapitál. „Upřímně“ se obávají o náš majetek, pracovní místa a blahobyt národa. V těchto slovech se ovšem skrývá několik klíčových omylů, a kdyby se zmínění politici dostali k moci, také příslib další tragédie. Co je to výprodej národního bohatství? Znamená to, že zahraniční společnost koupí zčásti anebo zcela půdu, nemovitost nebo podnik. Nekupuje proto, aby z tohoto majetku platila daně, ale proto, aby vydělala. Aby však vydělala, musí vyrábět nebo poskytovat služby. K produkci čehokoli prodejného je zejména u nás zapotřebí nových technologií a strojních zařízení, nových znalostí. To všechno stojí peníze, jinými slovy kapitál. V konečném důsledku znamená výprodej národního bohatství kapitálovou injekci v tvrdých měnách, znamená přesně zacílenou, bezrizikovou, bezúročnou a nenávratnou půjčku republice. Půjčku o to lepší, že v sobě obsahuje příslib zaplacených daní z obratu, vyšší platy dělníků, lepší zboží na trhu. Henry Kissinger na toto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].