Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Gabčíkovo

Články v maďarských a slovenských novinách týkající se Gabčíkova představují komplikovanou směs informací, indiskrétnosti a ordinérnosti.

Články v maďarských a slovenských novinách týkající se Gabčíkova představují komplikovanou směs informací, indiskrétnosti a ordinérnosti. Maďarský rozhlas vysílal 3.srpna v hlavním vysílacím čase zprávu o osudu dvou vodních elektráren na Loiře: místní obyvatelé plebiscitem rozhodli nestavět a zachovat malebnou francouzskou krajinu.

Co se píše

Tentýž den přinesl slovenský vládní list Národná obroda úvodník o jiném plebiscitu, který se konal v rakouském Freudeanu: "Referendum o plánovanej výstavbe vodného diela vo Viedni-Freudeanu svojím jednoznačným výsledkom - 72,4% hlasov za výstavbu - dalo jasnú odpoveď demagógom a diletantom vo veci vodného diela. A viacerí z nich, umlčený plebiscitom, sa radšej pustili po prúde Dunaja až ku Gabčíkovu, kde plnia ‚internacionálnu povinnosť‘.

"Maďarský vládní týdeník Heti Magyarország přináší v č.27 rozhovor s vládním zmocněncem MR pro Gabčíkovo, panem Sámsondim, který na otázku, zda jsou Slováci odhodláni realizovat variantu C za každou cenu, řekl: „Žádné oficiální stanovisko jsme zatím nedostali. Je pravda, že některé noviny v Československu o tomto problému psaly, ale překvapilo nás, že i renomovaný týdeník Respekt nám kladl provokativní otázky, na které jsem samozřejmě odpovídal.“

Otázky jsem panu Sámsondimu kladl já. Při našem telefonickém rozhovoru je považoval sice za tvrdé, nikoli však za provokativní (ostatně maďarský čtenář může posoudit sám; Heti Magyaroszág celý rozhovor…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].