Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Běsnící tygři

Šrí znamená šťastný, krásný. U ostrova Lanky (dříve Cejlonu) vyznívá dnes tento oslavný přídomek výsměšně: v zemi, kde na rozloze o něco větší než Slovensko žije 17 miliónů lidí, se od roku 1983 téměř nepřetržitě navzájem pobíjejí Sinhalci a Tamilové.

Šrí znamená šťastný, krásný. U ostrova Lanky (dříve Cejlonu) vyznívá dnes tento oslavný přídomek výsměšně: v zemi, kde na rozloze o něco větší než Slovensko žije 17 miliónů lidí, se od roku 1983 téměř nepřetržitě navzájem pobíjejí Sinhalci a Tamilové. Přičemž občas se vraždí i uvnitř jednoho z etnik. Počet zabitých jde do desetitisíců, ne-li do statisíců. Světovou pozornost tento konflikt v poslední době upoutal hlavně atentátem na Rádžíva Gándhího, který spáchala šrílanská obyvatelka tamilského původu, když na sobě odpálila silnou nálož.Indoevropská sinhalština a drávidská tamilština se k sobě mají asi jako čeština a maďarština. Sinhalci jsou až na výjimky buddhisté, mezi Tamily převládají hinduisté. Příčinou konfliktu ale není odlišnost kultur. Je jí odlišnost cílů: sinhalští předáci jsou odhodláni zabránit rozdělení země, zatímco tamilští militanti nechtějí ustoupit ani o píď ze svého požadavku vytvořit na části ostrova nezávislý stát Ílam.

Dvoutisícileté sousedství na ostrově

Sinhalci i Tamilové žijí na Šrí Lance přes dva tisíce let. Sinhalci snad o něco déle. Během této doby byly tamilské oblasti na severu a východě ostrova většinou buď samostatné, nebo tvořily součást větších tamilských států, které tam zasahovaly z indické pevniny. Naprostá většina Tamilů (asi 60 miliónů) také žije na jihu Indie ve státě Tamilnád. Dnešní územní jednota Šrí Lanky je dědictvím po Britech.

Sinhalci jsou na Šrí Lance ve více než semdesátiprocentní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].