Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Stádo černých ovcí

Když jsem byla malá holčička a pány v Polsku byli komunisté, vždycky sestavovali televizní program tak, aby nejlepší pořady běžely ve dnech katolických svátků.

Když jsem byla malá holčička a pány v Polsku byli komunisté, vždycky sestavovali televizní program tak, aby nejlepší pořady běžely ve dnech katolických svátků. „Svatý“ (Roger Moore v hlavní roli) se pravidelně promítal o Všech svatých, Bonanza na Boží tělo a Kačer Donald o Velikonoční neděli. Mělo to odvést děti od návštěvy kostela. Vzpomněla jsem si na to nedávno, když televizní hlasatelka v 19:15 omluvně vysvětlovala dětem, že „Večerníček“ se opozdil kvůli přímému přenosu papežova kázání.

Celá první část pouti Jana Pavla II. do Polska (druhá část proběhne od 13. do 16.srpna) připomínala svého druhu „devět dní, které otřásly Polskem“. Neodnesl to jenom Večerníček. Abychom mohli sledovat každé veřejné vystoupení papeže a dokonce i záběry z jeho mnoha uzavřených nebo téměř uzavřených setkání, přesunula se i spousta dalších programů. Třikrát denně se pak hlavní události vysílaly znova, doplněné o komentáře laických hlasatelů a kněží (ti využívali příležitosti a lákali diváky k účasti na mši ve farním kostele). I kdyby televizi vlastnila církev, neudělala by tyto referáty líp a obšírněji. Už před návštěvou mělo 86% Poláků dojem, že „televize církvi pochlebuje“.

Papežskou pouť pocítily i jiné sféry veřejného života: několik dnů byl odkloněn provoz z centra Varšavy a platil zde zákaz parkování, železničáři vypravili 130 zvláštních vlaků, byla zrušena vízová povinnost pro sovětské občany, nainstalovalo se 1.000 mimořádných telefonních linek, byly přerušeny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].