Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Finanční skandál století

Bank of Credit and Commerce International, která si vysloužila přezdívku Bank of Crooks and Conmen neboli Banka padouchů a podvodníků, byla 5.července na příkaz Anglické banky zavřena.

Bank of Credit and Commerce International, která si vysloužila přezdívku Bank of Crooks and Conmen neboli Banka padouchů a podvodníků, byla 5.července na příkaz Anglické banky zavřena. Zjistilo se totiž, že jen v samotné Británii zpronevěřila asi 4 miliardy liber. Kolik je to v ostatních téměř sedmdesáti zemích, se pořád přesně neví, ale ví se, že BCCI přivedla na mizinu milión a čtvrt věřitelů a spořitelů. V Británii je jich několik desítek tisíc: vedle asi dvaceti obecních správ, které krachem přišly o 70 miliónů liber, jsou to hlavně malí a střední podnikatelé, z velké části muslimové asijského původu, z nichž se i s jejich zaměstnanci přes noc stávají nezaměstnaní. Ti z krachu viní především Anglickou banku a britskou vládu - nejprve za to, že banku zavřela, pak za to, že ji nezavřela dřív. Podle tradiční islámské logiky: okrade-li mě souvěrec, musí to být vždy vina nějakého neznaboha.

Pomoc Třetímu světu

BCCI byla před devatenácti lety založena údajně jako banka, která měla pomáhat Třetímu světu: peníze bohatých rozdělovat chudým. Spoustě nebohatých po celém světě se toto heslo zalíbilo a dali do BCCI své vklady. Ty jim však postupně rozkradlo několik desítek arabských bohatců a zbohatlíků prostřednictvím zkorumpovaných manažerů, většinou Pákistánců.Banku založil a ze sedmdesáti procent vlastnil šejch Zajd bin Sultán al-Nahján z emirátu Abú Zabí, který při krachu sám údajně přišel o dvě miliardy dolarů. Na poslední chvíli se snažil banku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].