Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Domobrana

Je tomu pár měsíců, co někteří slovenští nacionalisté objevili Slovinsko. V boji tohoto státu za samostatnost vidí vzor pro svou republiku.

Je tomu pár měsíců, co někteří slovenští nacionalisté objevili Slovinsko. V boji tohoto státu za samostatnost vidí vzor pro svou republiku. Zdá se, že to byla právě úloha slovinské domobrany v obraně proti jugoslávské armádě, co inspirovalo místopředsedu Slovenské národní rady Jána Klepáče (KDH) k návrhu na vytvoření domobrany Slovenska. Nevysvětlil ovšem, co si pod tímto pojmem vlastně představuje. Řekl pouze, že organizace „má slúžiť na prospech Bezpečnosti všetkých občanov Slovenské republiky a nie je zameraná proti nikomu, ani proti ničomu“.

Uprchlíci, anarchie, vandalismus

Zatím jsme ze slovenské strany neslyšeli ani slovo o způsobu, jak by měla být domobrana zakotvena do federální ústavy, zda existuje aspoň nástin zákona, podle kterého by měla být legalizována, kdo ji bude platit a vyzbrojovat, zda v ní budou moci sloužit i Maďaři, Rusíni, Židé, Ukrajinci, Romové. Nevíme, jestli to bude profesionální sbor, nebo organizace na způsob civilní obrany. Víme pouze jediné: někteří slovenští politici myšlenku domobrany podpořili, ale jejich představy o důvodech, proč by měla vzniknout, se rozcházejí a jsou pravděpodobně pouhými improvizacemi na dané téma.

Ministr vnitra Slovenské republiky L. Pittner se domnívá, že slovenská města budou zaplavena uprchlíky z Rumunska a Sovětského svazu, že vypukne anarchie a že budou řádit vandalové. Proto prý bude účelné připravit zákon o zřízení domobrany, která by se těmito problémy zabývala. Předseda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].