Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

OF: konec začátku

Občanským fórem obcházelo strašidlo rozpadu. Přitom v něm údajně neexistují názorové rozdíly. Tak se to alespoň jeví z vystoupení členů Liberálního klubu. V čem je tedy problém?

Občanským fórem obcházelo strašidlo rozpadu. Přitom v něm údajně neexistují názorové rozdíly. Tak se to alespoň jeví z vystoupení členů Liberálního klubu. V čem je tedy problém?

V tom, že tomu nikdo nevěří, a že existující názorové rozdíly nikdo jasně neformuloval. To je paradoxní jen na první pohled. Přihlásit se k jiné prioritě než k radikální ekonomické reformě je dnes chápáno jako kamuflovaný odpor typu „trh ano, ale“ a rovná se politické sebevraždě. Názorové rozdíly ovšem samozřejmě existují a ani v liberální argumentaci se nezapřou.

Tak třeba sofistika s pojmy pravice a levice. Pravice prý přistupuje ke změnám společenského statu quo obezřele, kdežto levice je vždy radikální. Takže kdo prý je u nás vlastně pravice a kdo levice? Pojmy pravice a levice byly poněkud znejasněny, ale budou se stále více vyhraňovat, a to ve vztahu k hodnotám; velmi zhruba řečeno bude pravice akcentovat svobodu a levice sociální spravedlnost. Kdybychom se měli spokojit s dělením podle vztahu ke společenským změnám, nezbylo by nám než tvrdit, že Margaret Thatcherová je vlastně levičák.

Nebo zdůvodňování podpory ekonomické reformě: ano, potřebujeme fungující ekonomiku, abychom měli peníze na zdravotnictví, na sociální péči, na vzdělání, na kulturu, na… Spíš než normální, svobodnou lidskou činností zde ekonomika pořád zůstává nutným zlem. S tím souvisí i nazírání na ekonomickou reformu. Zatímco pravice vidí největší nebezpečí v inflaci, liberálové zdůrazňují sociální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].