Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Noviny se dusí

Deník večera nedožije a život týdeníku je podstatně kratší než týden. Nedostanou-li se včas ke čtenáři, hynou noviny jak ryba na suchu. Monopolní distribuční síť PNS je cosi mezi živou mrtvolou a spiknutím, soukromé sítě se ještě nestačily postavit na nohy a kamelotů je málo. Co s tím?

Deník večera nedožije a život týdeníku je podstatně kratší než týden. Nedostanou-li se včas ke čtenáři, hynou noviny jak ryba na suchu. Monopolní distribuční síť PNS je cosi mezi živou mrtvolou a spiknutím, soukromé sítě se ještě nestačily postavit na nohy a kamelotů je málo. Co s tím?

Důvody toho, proč se PNS chová jako odnož StB, mají své hluboké teoretické kořeny: vyplývají z marxistického pojetí hodnoty. Hodnota podle Marxe vzniká prací a touto prací se myslí převážně práce normální. Připustit, že hodnota může vznikat i během řízení a rozhodování, by bylo znamenalo pokazit si jednobarevný obraz kapitalisty jako ryzího parazita. A ponechat něco hodnoty i distribuci a prodeji výrobků by znamenalo oddémonizovat obchodníka. To už by byl domeček teorie úplně v ruinách. Jako tvůrci hodnot byli proto oslavováni pouze dělníci, nikoli ti, kdo jim sháněli zakázky, a tím méně ti, kdo jejich produkty prodávali.

Tyto „parazitní“ činnosti samozřejmě nějak běžet musely, podobně jako i puritáni musí dělat děti, chtějí-li mít potomky. Dělo se tak ovšem v ústraní a pološeru. Vykonavatelé činností nic nepřidávajících k hodnotám se nesměli společensky vyzdvihovat a podle toho vypadaly i jejich platy. Zanedbané bylo i vybavování takových oborů technikou, zejména z dovozu.

Což teprve zprostředkování spojené pouze s nápadem, osobním vlivem nebo telefonátem - tato pohonná hmota reálného socialismu se navenek považovala za cosi nemravného až protizákonného. Výtvarný umělec…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].