Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

U konce s dechem

Zpráva, kterou počátkem července přineslo Radio Pchjongjang, nepřichází ze severní Koreje každý den.

Zpráva, kterou počátkem července přineslo Radio Pchjongjang, nepřichází ze severní Koreje každý den. Rektor jedné z ekonomických vysokých škol na jakémsi shromáždění navrhl, aby synovi Velkého vůdce Kim Ir-sena, Drahému vůdci Kim Čong- ilovi, byl přisouzen stejný titul, jímž se již desetiletí honosí jeho otec. Mohl být jasněji potvrzen dojem, že Kim Čong-ilova hvězda se blíží k vrcholu, kde by měla zazářit po boku otcova slunce? Stane se tak prý v dubnu příštího roku, kdy Velký maršál u příležitosti svých 80.narozenin a sjezdu neomezeně vládnoucí strany předá úřad jejího generálního tajemníka o třicet let mladšímu potomkovi.

Jestliže se tato předpověď vyplní, bude to jen formální stvrzení Čong-ilovy role na dnešní politické scéně severní Koreje. Spolu s Kim Ir-senem a ministrem obrany O Čin-uem tvoří tříčlenné předsednictvo ÚV Korejské strany práce a zároveň je místopředsedou Komise pro vojenské záležitosti, kam podle názoru odborníků vedou nitky skutečné moci. Již dnes prý řídí většinu běžné vládní agendy a výrazně mluví do zahraniční politiky KLDR. Severokorejská diplomacie však nedávno provedla dva obraty, z nichž se pozorovatelům točí hlava.

Jaderný komplex v Jongbjonu

Minulé úterý podepsala severní Korea s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii předběžný text dohody, na jejímž základě se zavazuje vpustit do země inspekční tým. Bude-li tato smlouva na podzim definitivně přijata, svá tajemství konečně odhalí zejména jaderný komplex v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].