Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kanadský žertík

Krátce po návratu ze své cesty do Kanady se český premiér Petr Pithart svěřil v rozhovoru jednomu novináři, jak ho tam trápili krajané.

Krátce po návratu ze své cesty do Kanady se český premiér Petr Pithart svěřil v rozhovoru jednomu novináři, jak ho tam trápili krajané. Útočili na něho kvůli zákonu o restitucích, ze kterých budou vyloučeni, pokud nebudou mít československé občanství. Cituji Petra Pitharta: „Musím předeslat, že rozprava s krajany na toto téma byla vůbec tím nejobtížnějším, co mě v Kanadě potkalo. Tak intenzívní a soustředěná nelibost mě překvapila. Pro mě je to teď problém číslo jedna. Dodatečně jsem si uvědomil, jak hluboce jsou restitučním zákonem zklamáni, dokonce zraněni.“

Je překvapivé, co všechno dokáže českého premiéra překvapit. Tradičně se tomu říká splendid isolation, soudruzi to označovali něžným eufemismem odtrženost od života.

Petr Pithart bohužel neuvedl, že krajané nebyli jen zklamáni a zraněni. Velice případně namítali, že i bez ohledu na fair play a národní city je to prostě z československé strany špatná ekonomická kalkulace: připravujeme se tím totiž o investory, kteří mají tu výhodu, že si situaci u nás nemusejí nejdřív rok oťukávat, netrápí je jazyková bariéra a mnozí z nich jsou dokonce vlastenci. Odkud to vím? Pravda, nebyl jsem sice členem delegace, ale krátce před Pithartovou cestou jsem v Praze hovořil s panem Janem Sarmerem, který se tohoto problému ujal za všechny české Kanaďany.

Pan Sarmer mi také ukázal mnohastránkové právnické rozbory, jež ke svým protestům proti novému zákonu přiložili krajané ze Švýcarska a Německa. Obávám se, že ostuda,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].