Často hledáte, jak…
Obálka vydání 28/1991
28/1991 • 15.–22. 7. 1991

1991/28

Zahraničí

Společné hospodaření

Pavel Uttitz

Začátkem tohoto měsíce byly v bývalé NDR (16 miliónů obyvatel) více než dva milióny nezaměstnaných. Statistika sice uvádí jen 842.000 a 1,9 miliónu "částečně zaměstnaných", za tímto výrazem se ale skrývá jen pomalejší přechod ze zaměstnání do nezaměstnanosti.

Jaderné ambice Saddáma Husajna

Alžběta Hévrová

Stále více vojenských stratégů a historiků na Západě poukazuje na to, že vítězná válka v Zálivu byla vlastně velkým fiaskem.

Nebezpečné rozcestí SSSR

Dimitrij Běloševský

O tom, že dříve či později bude třeba založit politickou stranu, která by se stala nejen opozicí, ale i mnohem účinnější alternativou KSSS, nebylo pochyb od chvíle, kdy se komunisté neochotně vzdali své "vedoucí úlohy".

Sjednocený Berlín

Petr Lozoviuk

Berlín na sebe upoutal pozornost především jako budoucí hlavní město sjednoceného Německa. Poněkud v pozadí, ale neméně významné je i jeho postavení kulturního a etnického centra: národy, národnosti a jejich kultury se zde prolínají více než kdekoliv jinde ve Spolkové republice.

Brionská deklarace

Teodor Marjanovič

Na idylickém souostroví Brioni, kdysi oblíbeném letovisku prezidenta Tita, se minulý týden sešla trojka evropských ministrů zahraničí s představiteli znepřátelených stran.

Francie šla rychleji než Angličané

Petr Janyška

Rozhovor s bývalým francouzským ministrem pro hospodářství, finance a privatizaci Edouardem Balladurem.