Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Síla v jednotě

Už půl roku se táhne spor mezi Sověty a Bulharskem, Maďarskem, Polskem a ČSFR o životně důležitou otázku. Ani jedna strana nechce ustoupit, řešení patové situace je v nedohlednu.

Už půl roku se táhne spor mezi Sověty a Bulharskem, Maďarskem, Polskem a ČSFR o životně důležitou otázku. Ani jedna strana nechce ustoupit, řešení patové situace je v nedohlednu.

Bývalé satelity vázaly s Moskvou brežněvovské dvojstranné smlouvy, formulované podle stejně potupného kopyta a podobné si jako vejce vejci. Dnes jednají středoevropské demokracie se SSSR o nových bilaterálních smlouvách. Všechno jde hladce, až na jednu formulaci.

Sověti trvají na závazku, že smluvní strany „nebudou členy seskupení namířeného proti druhé straně“. Nejsou z něj ochotni ustoupit ani o píď, pro nás a pro tři další demokracie je nepřijatelný. Sovětský svaz jej zatím vnutil jen Rumunsku, s nímž jako s první zemí už novou dohodu podepsal.

Klauzuli odmítáme z principu: „Omezuje naši suverenitu a možnost zvolit si svobodně bezpečnostní uspořádání,“ říká prezidentův poradce pro zahraniční záležitosti Saša Vondra. Tato volba je přitom zakotvená v Chartě OSN, v základních dokumentech helsinského procesu i v pařížské Chartě pro novou Evropu z konce loňského roku. Proč Rumunsko podepsalo? Nepovažuje klauzuli za nic podstatného ani omezujícího. Podle slov prezidenta Ilieska se jeho země orientuje na celoevropskou bezpečnostní strukturu a nevěří, že by tuto roli mohlo hrát NATO. Výměnou za podpis získalo území v deltě Dunaje slib zlatého pokladu, který SSSR za války odvezl, a možná i určité ústupky ohledně Moldávie, což je pro Rumunsko absolutně prioritní otázka. Budoucnost ukáže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].