Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Parlament v koncích

Když se poslanci Federálního shromáždění v pátek od novinářů dozvěděli, že Slovenská národní rada částečně zrušila blokační paragraf federálního zákona o půdě, několik českých zákonodárců prohlásilo, že to pro parlament znamená začátek konce.

Když se poslanci Federálního shromáždění v pátek od novinářů dozvěděli, že Slovenská národní rada částečně zrušila blokační paragraf federálního zákona o půdě, několik českých zákonodárců prohlásilo, že to pro parlament znamená začátek konce. A když pak jeden z nich vzápětí dodal, že ke stejnému kroku se chystá i Česká národní rada, jeden z poslanců se rozčilil: „Pracujeme tady zbytečně. Už sem chodit nebudu.“

Dvojí zákon v jedné zemi

Tzv. blokační paragraf je platný do té doby, než bude schválen transformační zákon o zemědělských podnicích. Schválená změna umožní v naší východnější části republiky manipulovat s majetkem družstev; na západ od slovenských hranic však nikoliv. To znamená, že máme dva zákony v jedné republice. Takto tedy fungují kompetence: poslancům ve FS přitom vůbec nepřísluší měnit zákony přijaté v republikových radách.

„Je to věc, před kterou jsem varoval už dávno. Začínají vznikat rozdílná pravidla hospodaření v Čechách a na Slovensku, a právě to povede k rozpadu státu,“ říká Jiří Pospíšil (ODS).

Ve Federálním shromáždění je cosi shnilého. V prostoru před zasedacím sálem, kde se schází mnoho lidí, zdraví jistý poslanec už z dálky svého kolegu: „Čau, estébáku!“. Do potahu drahého koženého křesla je několikrát vyryto „Vlado Mečiar“. Místo hlasování o ústavním zákonu sedí poslanci v restauraci a ignorují hlas předsedajícího, který jim zoufale vyhrožuje: oznámím vaše chování veřejnosti. Poslankyně za VPN, která nechtěla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].