Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Odborníci potřebují protihráče

"Odborníci rozhodnou, na co tady vlastně ty hory jsou," prohlásil vloni na jaře Václav Havel v debatě o dalším osudu Krkonoš.

„Odborníci rozhodnou, na co tady vlastně ty hory jsou,“ prohlásil vloni na jaře Václav Havel v debatě o dalším osudu Krkonoš. Vyjádřil tak u nás velmi rozšířený názor, že o budoucnosti země mají rozhodovat skupinky zasvěcenců. Když se (tehdy ještě) elektrikář Walesa ptal, o čem vlastně budou odborníci rozhodovat, vždyť už i zvířátka z hor utekla, neměl tak docela pravdu. Zvěře je v horách překvapivě mnoho. Upozornil ale na nebezpečí hrozící tehdy, když „fachovcům“, jak jim říkal, necháme volnou ruku v uskutečňování jejich představ. Z dalšího výkladu našeho prezidenta při krkonošském setkání vyplynulo, že to s horami nemyslel tak doslova. Podobné názory ale opakoval vícekrát, v poslední době v hovorech z Lán i v rakouské televizi. Je zřejmě přesvědčen o tom, že jsou oblasti, do kterých neodborník prostě nemá zasahovat. Jako příklad uvádí výstavbu jaderných elektráren.

Každý nestaví tunely

Jediným opravdovým odborníkem pro otázku našich severních hor je Krakonoš a o správnosti jeho rozhodnutí nelze pochybovat. Jak ale postupovat v jiných případech? Vezměme pražský dopravní systém. Lidové noviny se koncem června ptaly našeho krajana, světoznámého odborníka na stavbu tunelů, co si myslí o tunelu strahovském. Říkala, že to je dokonalé dílo a že si doba žádá stavbu dalších tunelů. To příliš nepřekvapuje.

Obyvatelé Prahy většinou nejsou stavitelé tunelů, stavba dálnic ve městě se jich přesto dotýká. Měli by proto mít možnost se vyjádřit k zásahu do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].