Často hledáte, jak…
Obálka vydání 27/1991
27/1991 • 8.–15. 7. 1991

1991/27

Zahraničí

Britští labouristé táhnou do voleb

Benjamin Kuras

Letošní jarní obecní volby v Británii přinesly prudký zisk labouristické straně, nebývalý úspěch liberálním demokratům a takřka katastrofální výsledky konzervativcům.

Klíčem je boj proti inflaci

Ádám Badin

Hlavní politická strana vládní koalice, Maďarské demokratické fórum (MDF), před volbami slíbila svým voličům bezbolestný přechod na tržní ekonomiku, čímž si vlastně získala největší popularitu.

Za zády smrt

Jana Klusáková

V neděli 23.června v 17 hodin odjíždí z Prahy modrý autobus ČSAD. Směr: ukrajinská ves Malá Zubovščina.

Nebezpečná hra „černých baretů”

Zbyněk Petráček

Litevský historik a spisovatel Almis Grybauskas o úloze a postavení jednotek OMON v Pobaltí.

NATO

Martin Weiss

Když portugalský ministr zahraničí Pinheiro vítal v Bruselu Václava Havla, prohlásil: "Dnešní NATO je výsledkem úsilí národů na obou březích Atlantiku o obranu společné civilizace, založené na principech demokracie, individuální svobody, soukromé iniciativy a právního státu."

Kalvárie ukrajinského národa (V.)

Lazar Pavlyšen

Poslední část dokumentu Lazara Pavlyšena o hladomoru na kolektivizované Ukrajině 30.let. Bývalý příslušník ukrajinské armády L.Pavlyšen žije od roku 1918 v Československu. Dnes je mu 92 let.

Ohrožené Pobaltí

Dimitrij Běloševský

Když byl v říjnu roku 1990 "převelen" do důchodu poněkud odiózní generální prokurátor Alexandr Sucharev a na jeho místo nastoupil konečně profesionál Nikolaj Trubin, bývalý prokurátor Ruska, zdálo se, že se cosi změnilo k lepšímu.