Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ztratili fotografie

Už několikrát jsme v Respektu psali o neuvěřitelně pomalém vyšetřování zločinů bývalé StB. Dnes uvádíme další příběh z této série.

Už několikrát jsme v Respektu psali o neuvěřitelně pomalém vyšetřování zločinů bývalé StB. Dnes uvádíme další příběh z této série.

5.října 1989 kolem 17.hodiny zasahovali příslušníci VB a StB proti účastníkům Běhu na podporu politických vězňů. Perlustrován byl i člen několika nezávislých iniciativ Václav Svoboda. Když policisté zjistili, o koho jde, prohlásil jeden z příslušníků StB: „Toho znám, s tím si promluvím.“ Zatáhl V.Svobodu do domovního průjezdu, srazil ho k zemi, bil pěstí a kopal do břicha. Rozloučil se slovy: „Až tě příště potkám, tak tě zabiju.“

V.Svoboda musel vyhledat lékařské ošetření a byla mu vystavena desetidenní pracovní neschopnost. Je velmi pravděpodobné, že byl zmlácen proto, že pár měsíců před touto událostí odmítl spolupráci s StB.

Počátkem ledna minulého roku sepsal tehdejší právní zástupce V.Svobody JUDr.Tomáš Sokol žádost o přešetření případu Českým ministerstvem vnitra. Předal ji však na nesprávnou adresu: vyšetřování příslušníků StB patří do kompetence ministerstva federálního. Přesto ještě v červnu ležela stížnost na českém ministerstvu, které se pak omluvilo za „způsobené průtahy“. Stížnost byla předána inspekci Krajské správy SNB v Praze. V červenci se nepodařilo V.Svobodovi identifikovat pachatele a vyšetřování bylo zastaveno.

Václav Svoboda však neměl dojem, že vyšetřování bylo vedeno vyčerpávajícím způsobem, a obrátil se na inspekci Úřadu na ochranu ústavy a demokracie. Spolu s dalším svědkem identifikovali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].