Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Stoupenec tvrdé ruky

3.července přijede na návštěvu Československa Francesco Cossiga, prezident Italské republiky. Bude to běžná diplomatická akce?

3.července přijede na návštěvu Československa Francesco Cossiga, prezident Italské republiky. Bude to běžná diplomatická akce? Asi ne. Už rok a půl překvapuje Cossiga italské občany téměř každodenními „vystoupeními“, zatímco všichni předchozí prezidenti - a zpočátku také Cossiga - hovořili k veřejnosti pouze na konci roku.

V Itálii se jednotlivé strany shodují v jediném bodu: že totiž nastal čas pro ústavní reformu. Některé hlasy tvrdí, že jediná reforma, kterou potřebujeme, je uvést do praxe ústavu. Tento názor se určitě nedotýká Francesca Cossigy a Bettina Craxiho (tajemník socialistické strany), jejichž návrhem je prezidentská republika. To samo o sobě nepřekvapuje: v krizích se vždy najdou propagátoři tvrdé ruky. Co si však myslet o prezidentovi, který navštěvuje bývalého somálského diktátora Siada Barra, nechce svědčit v procesu proti fašistickým teroristům a dokonce nadává soudci?

Podívejme se na Cossigovu kariéru. Začíná na Sardínii, kde se koncem padesátých let skupina politiků nazvaná „Mladoturci“ (kvůli věku a metodám svých členů) rychle dostává do čela Křesťanskodemokratické strany. Roku 1962 ho prezident republiky Antonio Segni pověřuje mimořádným úkolem: udržovat kontakt s tajnou službou. Jejím velitelem je generál Giovanni De Lorenzo. V červenci 1964 se De Lorenzo pokouší o puč, ale bezúspěšně. V následujících letech se Cossiga stává náměstkem ministra obrany. V té době kdosi poškodí magnetofonové záznamy s rozhovory, možná důkaz o De Lorenzově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].