Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mafie z východu

Automaty v rukou, polní uniformy, na obličejích masky s otvory pro oči a ústa. V téhle parádě se policisté plíží po špičkách schodištěm paneláku.

Automaty v rukou, polní uniformy, na obličejích masky s otvory pro oči a ústa. V téhle parádě se policisté plíží po špičkách schodištěm paneláku. Náhle se zastaví před obyčejnými dveřmi obyčejného bytu, jakých jsou na tomto varšavském sídlišti Ursynow desetitisíce. Postaví před ně zvláštní dělo ráže 120 mm, které použijí k jejich vyražení. Uprostřed popíjí vodku nic netušící pětice mužů ve společnosti tří prostitutek.

Velitel dává pokyn. Ozve se detonace a dveře se i s kovovým rámem rozletí. Vzduch je plný prachu, chodbou bytu se rozléhá pokřik útočníků. Vpadávají do pokoje. Jeden ze sedících mužů si zrovna pohrává s pistolí. Při pohledu na vbíhající policisty vyjeveně odhazuje zbraň. Ta od nárazu vystřelí a jednomu policistovi proděraví nohavici. Žádné další ztráty při akci nejsou.

V bytě se najde několik pistolí, profesionální spojová technika a pár dalších předmětů, o kterých policie odmítne cokoli sdělit. Ze čtyřech zadržených se vyklubou sovětští občané. Pátý má falešný německý pas, vyšetřovatelé v něm identifikují mezinárodního zločince narozeného rovněž v Sovětském svazu.

Akce proběhla během papežovy návštěvy Polska. Policii znepokojilo profesionální vybavení skupiny. Zdá se však, že zadržené osoby nepatřily k žádné teroristické skupině chystající atentát na hlavu církve. Byly jen součástí sovětské mafie, která operuje v Polsku. Atentátníci na papeže by v této zemi byli nepříjemnou novinkou; na sovětskou mafii je tu však čtenář novin za poslední…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].