Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ghetto s krásným výhledem

Za léta nedostavěnou kostrou obchodního domu v Chodově na Jižním Městě se tyčí dva temně rudé paneláky s podivnými drátěnými zábranami na širokých lodžiích.

Za léta nedostavěnou kostrou obchodního domu v Chodově na Jižním Městě se tyčí dva temně rudé paneláky s podivnými drátěnými zábranami na širokých lodžiích. Jsou to domy s tzv. bezbariérovými byty, jedny z mála, které byly v Československu postaveny. Zaplnily proluku mezi paneláky. Stavba byla dokončena s ročním zpožděním, dnes tu už zhruba tři roky žijí tělesně těžce postižení lidé, většinou odkázaní na vozíky.

Pohyb za láhev rumu

Od metra k podchodu pod silnicí vede jediná cesta, spíš stezka. Prudký betonový svah náhle končí jámou po vytržené mřížce kanálu. V naplavené vrstvě bahna leží dvě obrovské pneumatiky a kusy drátěného pletiva.

Na druhé straně podchodu je hrbolatá cesta poseta rozbitými kachlíčky ze zvětralé vyduté stěny garáží s rozbitými okny. Stoupající stezka končí u mohutné kaluže před vchodem do bezbariérového domu. Za kaluží u malých zahrádek sedí několik lidí na invalidních vozících.

Když se sem nastěhovali, zjistili, že se do svých nových bytů nemohou dostat. Chyběl jakýkoli nájezd. Situaci vyřešili svépomocí sami. Za láhev rumu přivezli dělníci ze stavby obchodního domu kolečko betonu.

Nechceme se dívat na mrzáky

V domech je devadesát osm bytů s nájemným kolem 1.000 korun. Ve třetím patře jsou propojeny chodbou, v každém ze čtyř vchodů je výtah. Ze suterénu se vchází do garáží, které, když zaprší, jsou stejně jako sklepy plné vody.

Pusté, atypicky široké tmavé chodby jsou zdobené několika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].