Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Feminismus - proč?

Co všechno dobrého nám odepřeli, čemu jsme se vyhnuli sami - za posledních čtyřicet let i dříve. Pamětníci, kritičtí duchové i exulanti, pomozte nám identifikovat bílá místa naší kultury i civilizace.

Co všechno dobrého nám odepřeli, čemu jsme se vyhnuli sami - za posledních čtyřicet let i dříve. Pamětníci, kritičtí duchové i exulanti, pomozte nám identifikovat bílá místa naší kultury i civilizace.

Rychlost a houževnatost, s jakou se k nám navzdory železné oponě prodíraly novinky z nejrůznějších sfér lidského konání i třeštění, byla podivuhodná. Tak třeba nejnovější světové počítačové programy se u nás kopírovaly se zpožděním pouhých týdnů. Tak exkluzívní bestsellery, jako byly příběhy indiánského šamana Dona Juana nebo metamatematické eseje Gödel, Escher, Bach se nejprve vybubnovaly na domácích seminářích a zanedlouhou je překládal a rozepisoval samizdat.

Bylo a je však jedno téma, kterým knihkupectví v Rakousku, Německu nebo Francii již po několik let přímo přetékají, u nás však zůstává takřka nepovšimnuto: feminismus.

Tento nezájem provází pocit, že my vlastně něco takového nepotřebujeme, protože u nás je přece všechno v pořádku. A to je to nejhorší, co nás mohlo potkat. Je pravda, že u nás žena nechodí dva metry za manželem ani s ním není spalována po jeho úmrtí na hranici. Ale pornokuchařka na našich stáncích, ve které mají roznašečky laskomin pro povzbuzení apetitu svých mužů na holém těle jen kratičkou zástěrku, vyvolává v západních návštěvnicích naší země pocit, že islám se chová k ženám mnohem elegantněji než Češi.

Pokrytectví socialistické politiky nebo socialistického školství jsme nahlédli ještě za doby, kdy tento řád byl prý již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].