Často hledáte, jak…
Obálka vydání 25/1991
25/1991 • 24. 6. – 1. 7. 1991

1991/25

Zahraničí

Fundamentalismus na postupu

Luboš Kropáček

Alžírský prezident Šadlí Bendžedíd vyhlásil 5.června výjimečný stav a později pověřil ministra zahraničí sestavením nové vlády.

Diktátorům se dobře daří

Alžběta Hévrová

Rozhodně nejzajímavější událostí posledních dnů na Blízkém východě byla návštěva iráckého viceprezidenta Azíze v Ankaře.

Kalvárie ukrajinského národa (III)

Lazar Pavlyšen

Další díl vzpomínek dvaadevadesátiletého Lazara Pavlyšena na dobu uměle vyvolaného hladomoru, kterým bolševická moc chtěla ve třicátých letech zlomit ukrajinské rolníky a přinutit je ke vstupu do kolchozů.

Čas čistých účtů

Teodor Marjanovič

Slovinský premiér LOJZE PETERLE poskytl Respektu rozhovor k nadcházejícímu vyhlášení samostatnosti Slovinska

Grigorij Javlinskij

Jana Klusáková

V našem (i v sovětském) tisku se v poslední době občas objeví jméno Grigorije Javlinského v souvislosti s ekonomickou reformou, kterou lze vzhledem k její důkladnosti a odvaze označit za NEP číslo dvě.

Premiér bez mandátu

Jaroslav Holman

Když vedení Indického národního kongresu (INC) před měsícem zvolilo předsedou strany sedmdesátiletého R.V.Narasimhu Ráa, bylo to považováno za dočasné řešení uvolněného nástupnictví po Rádžívu Gándhím: na dobu parlamentních voleb.

Nová svazová smlouva

Dimitrij Běloševský

Za své návštěvy v Kazachstánu mohl M.Gorbačov na konci května bez přílišné nadsázky prohlásit, že v Sovětském svazu se objevily první záblesky shody hlavních politických sil.